UOKiK: sporo nieprawidłowości w gastronomii

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wziął właśnie pod lupę branżę gastronomiczną. W sezonie letnim Polacy często korzystają z tego typu usług. Niestety regulator stwierdził sporo nieprawidłowości. Na co uważać, by nie dać się nabrać nieuczciwym restauratorom?

UOKiK: sporo nieprawidłowości w gastronomii
  • Michał Górecki
  • /
  • 9 lipca 2021

UOKiK sprawdza restauracje

Ruszyła kontrola gastronomii. UOKiK sprawdził już 58 placówek i zapowiada – to nie koniec wizyt inspektorów przy restauracyjnych stołach. Tym bardziej że jak na razie sprawdzian nie wypada dobrze. Na 58 skontrolowanych lokali, aż 33, czyli ponad połowa (!) znalazły się na cenzurowanym.

Nieuczciwi przedsiębiorcy w branży oszukują praktycznie na wszystkim. Nie zgadzają się nawet mililitry podawanych napojów, a do potraw używane są składniki inne niż w menu. 

Mrożonki, przeterminowane produkty, brudne lodówki, czyli wakacyjne przekręty restauratorówMrożonki, przeterminowane produkty, brudne lodówki, czyli wakacyjne przekręty restauratorówDorota Kraskowska


Nieprawidłowości w branży gastronomicznej 2021

W dziesięciu sprawdzonych placówkach (czyli prawie co piątej), regulator przyłapał przedsiębiorców na nierzetelnej obsłudze konsumentów. Objawiała się ona w różny sposób. Niektórzy zaniżali pojemność napojów alkoholowych. Przeliczając to na konkretne kwoty, nierzetelni sprzedawcy zarabiali na tym procederze od 70 groszy do nawet 13 złotych za jeden wydany trunek.

W innych lokalach stwierdzono zaniżanie wagi oferowanych potraw, co pozwoliło zarobić niektórym właścicielom punktów gastronomicznych dodatkowe 5,40 zł. Inna rzecz to składniki używane do przygotowywanych lokali. Jako przykład podano zamianę sera Feta na Favitę, bitą śmietanę na krem dekoracyjny, a rybę limandę żółtopłetwą „pomylono” z solą.

W jednym ze sprawdzanych punktów stwierdzono doliczenie do rachunku opakowania, którego konsument nie otrzymał

Brak cen w lokalach gastronomicznych

W przypadku 20 placówek inspektorzy zauważyli łamanie przepisów o uwidacznianiu cen. W 15 z nich nie określono dokładnej ilości potraw, czy napojów, jakie znalazły się w ofercie. Łącznie problem dotyczył aż 705 potraw i napojów. 

Innym przykładem jest niezamieszczanie informacji o cenach jednostkowych napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz ilości potraw, które były sprzedawane na sztuki.

Działalność gastronomiczna bez wpisu do CEIDG

Dwa ze skontrolowanych punktów funkcjonowały bez odpowiedniego wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji Działalności Gospodarczej (CEIDG) o wykonywanej działalności polegającej na przygotowywaniu i wydawaniu posiłków. To oznacza, że ci przedsiębiorcy nie przestrzegali przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców. 

Oszczędzanie „na wadze” w lokalach gastronomicznych

O podawaniu zaniżonej ilości potraw już pisaliśmy, ale hasło „oszczędzanie na wadze” w przypadku skontrolowanych podmiotów ma jeszcze jeden wymiar. W aż 16 lokalach zamiast stosowania narzędzi do ważenia z cechami legalizacji używano… wag domowych, które nie podlegają prawnej kontroli metrologicznej. To poważny błąd, który świadczy o małoprofesjonalnym podejściu do prowadzenia biznesu i może zakończyć się wysokimi karami.

UOKiK: Mandaty dla gastronomii

Do tej pory w związku z wykrytymi nieprawidłowościami nałożono 14 mandatów karnych. Do sądów rejonowych trafiło też 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń z ustawy prawo o miarach. Wobec dwóch przedsiębiorców zastosowano pouczenie. Dwukrotnie odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie. 

To jednak nie koniec. W 11 przypadkach wszczęte zostaną postępowania administracyjne związane z nieuwidacznianiem cen. O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych” – informuje UOKiK.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!