Jakie paliwo lepsze do grilla? Węgiel drzewny czy brykiet?

Używanie nieodpowiedniego paliwa do grilla może być niebezpieczne dla zdrowia. Niektóre produkty zawierają mnóstwo toksycznych składników.

Jakie paliwo lepsze do grilla? Węgiel drzewny czy brykiet?
  • Martyna Kowalska
  • /
  • 2 maja 2019

Naukowcy zbadali dostępne na polskim rynku paliwa stałe do grilli. Znaleziono w nich m.in. fragmenty tworzyw sztucznych, metali czy okruchy szkła – informuje naukawpolsce.pap.pl.

Wszystko przez normę PN-EN 1860-2, która określa jakość paliw grillowych, które są wykorzystywane do obróbki żywności. Zgodnie z normą, zanieczyszczeń nie może być więcej niż 1 proc.

Sprawdź także:

Co naukowcy znaleźli w badanym paliwie do grilla?

Analizowane próbki pochodziły z węgla drzewnego oraz brykietu z węgla drzewnego od wiodących producentów i dystrybutorów tych produktów w Polsce.  Zbadano też kilka opakowań drogą internetową, wybierając produkty pozbawione oznaczeń, opisów, podanego producenta, a także towar dostępny w sieciach handlowych i supermarketach.

Jak podaje nauka.pap.pl, analizy zanieczyszczonych węgli i brykietu potwierdziły, że wysoka jest w nich zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz szczególnie niebezpiecznych, kancerogennych benzopirenów i benzoperylenu.

Zdarza się również, że deklarowana przez producenta ilość węgla różni się wyraźnie w badanych próbach od ilości rzeczywistej. W niektórych przypadkach rozbieżności wynosiły nawet 15 proc. — różnicę w wadze uzupełniały np. piasek lub inne zanieczyszczenia.

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego, którzy badali brykiety przekonują, że analizy będą kontynuowane. Wszystko dlatego, że konieczne jest wprowadzenie dodatkowych kontroli tego typu paliw na poziomie ich produkcji, a także przed wprowadzeniem ich na rynek.

Z przeprowadzonych badań wynika również, że istotny jest region, z którego pozyskuje się surowce do produkcji paliw grillowych. Dotyczy to przede wszystkim nadmiernego występowania pierwiastków ciężkich i śladowych w niektórych węglach drzewnych i brykiecie.

Co lepsze: węgiel drzewny czy brykiet?

Węgiel drzewny — szybko się rozpala, ale i szybko wypala. Charakteryzuje się dosyć niską kalorycznością. Zawiera mało substancji smolistych, pali się prawie bezdymnie. Lepszej jakości będzie węgiel pochodzący z drzew liściastych niż iglastych.

Istotny jest również sposób produkcji węgla. A dokładniej — chodzi o temperaturę, w jakiej produkowany jest węgiel drzewny. Lepiej kupować lepszy jakościowo węgiel żarzony (wytwarzany w temperaturze  do 700 stopni Celsjusza) niż generowany (wytwarzany w temperaturze do 450 stopni Celsjusza). Po wypaleniu węgla żarzonego mamy o wiele mniej popiołu i szkodliwych substancji lotnych.

Zwróć uwagę, czy węgiel drzewny spełnia zasady normy DIN EN 1860-2 związanej z jakością paliw stałych i podpałek do grilla. Oznaczenie FSC na opakowaniu świadczy to o tym, że produkt spełnienia standardy związanych z odpowiedzialną gospodarką leśną.

Wielkość bryłek węgla drzewnego też ma znaczenie. Małe szybko się wypalą, wybieraj więc opakowania z większym bryłkami.

Brykiet - droższy od węgla drzewnego, ale bardziej kaloryczny, wytwarza wyższą temperaturę, spala się wolniej od węgla drzewnego. Produkowany jest z różnych składników sprasowanych pod ciśnieniem: węgiel drzewny, słoma, torf, różne odpady z drewna. Ważne jest również to, jakich składników użyto do produkcji spoiwa brykietu: naturalnych (np. skrobia ziemniaczana) czy sztucznych (sztuczne kleje).

Kupuj brykiet przygotowany tylko ze składników naturalnych. Tani brykiet będzie zawierał dużo składników chemicznych, które wpływają na pogorszenie smaku grillowanej potrawy i są niebezpieczne dla twojego zdrowia.

Oczywiście brykiet drzewny również powinien zawierać na opakowaniu normę jakości i bezpieczeństwa DIN EN 1860-2.

Sprawdź także:

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!