Jak założyć kawiarnię?

Jakie warunki trzeba spełnić, by móc założyć kawiarnię i uzyskać zgodę sanepidu? Zobacz, co musisz wiedzieć.

Jak założyć kawiarnię?
  • Jan Wróblewski
  • /
  • 17 lutego 2021

Jakie procedury obowiązują przy zakładaniu kawiarni?

Założenie kawiarni i procedury z tym związane, nie różnią się zbytnio od procesu rejestracji tradycyjnej działalności gospodarczej. Przede wszystkim przedsiębiorca musi wybrać odpowiedni kod PKD i złożyć wniosek o wpis do CEIDG. Wniosek składa się w dowolnym urzędzie miast, gminy, lub dzielnicy. Można to zrobić, zarówno wysyłając go listem poleconym, jak i przez internet. Następnym krokiem jest złożenie formularza ZUS ZUA lub ZUS ZZA. W przypadku tego pierwszego przedsiębiorca zgłasza się wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego. ZUS ZZA odnosi się natomiast do ubezpieczenia zdrowotnego i społecznego. 

Dodatkowo przedsiębiorca planujący otwarcie kawiarni, powinien zarejestrować się do VAT. W tym celu, w Urzędzie Skarbowym należy wypełnić formularz VAT-R. 

Otwarcie kawiarni — wymagania sanepidu

Warto wiedzieć, że przedsiębiorca, otwierając kawiarnię, musi uzyskać od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego zgodę na prowadzenie jej w wybranym lokalu. 

Jak uzyskać od sanepidu zgodę na prowadzenie kawiarni?

KUPON RABATOWY

W celu uzyskania zgody należy przygotować następujące dokumenty: 

  • projekt technologiczny lokalu,

  • książkę kontroli, 

  • sanepidowską książeczkę zdrowia,

  • wyniki z badania wody, 

  • umowę na wywóz śmieci, 

  • wyniki deratyzacji,

  • szkolenie BHP pracowników, 

  • zestawienie temperatury w lodówkach i zamrażarkach, 

  • zestawienie codziennej higieny podłóg i sprzętów

  • zestawienie dostaw. 

Oprócz tego małe punkty gastronomiczne powinny wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Higienicznej GHP oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP. Żeby to zrobić, należy stworzyć opisy:

  • maszyn i wyposażenia,

  • procesów mycia i dezynfekcji podłóg i sprzętów, 

  • magazynowania żywności zawierające opis pomieszczeń, ich funkcji oraz formy zabezpieczenia przed szkodnikami.

Jakie wymogi musi spełniać kawiarnia?

Przepisy prawa kładą szczególny nacisk na wprowadzenie w gastronomii odpowiednich procedur bezpieczeństwa. Jednym wymogów stawianych przed restauratorami jest system HACCP.

Jakie wymagania co do pracowników?

Do podstawowych wymagań BHP należą:

  • szkolenie wstępne BHP – przeprowadzane w dniu zatrudnienia, które dotyczy specyfiki pracy w danym miejscu, przyjętych zasad, funkcjonowania obiektu i logistyki.

  • ocena ryzyka zawodowego – opis czynników szkodliwych, uciążliwych i niebezpiecznych, które dotyczą zajmowanego stanowiska.

  • szkolenie okresowa BHP – powtarzane raz na 3 lata.

Oprócz tego, każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii musi przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne. Badania są konieczne, aby uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidowskiej.

Jakie dokumenty są potrzebne do odbioru lokalu?

  • dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla kawiarni,

  • orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych, 

  • umowę najmu,

  • umowę na wywóz śmieci (zarówno stałych, jak i pokonsumpcyjnych),

  • badanie wody, mikrobiologiczne lub chemiczne (zależy od Inspekcji Sanitarnej),

  • drożność wentylacji (wymagane przez niektóre Inspekcje Sanitarne), 

  • projekt technologiczny lokalu, 

  • pozwolenie na zmianę sposobu użytkowania lokalu (jeśli zajdzie taka potrzeba),

  • szkolenia BHP (dla wszystkich pracowników zatrudnionych na umowę o pracę),

  • inne np. zgoda zarządcy budynku na prowadzenie restauracji.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!