Jak założyć kawiarnię?
Jakie warunki trzeba spełnić, by móc założyć kawiarnię i uzyskać zgodę sanepidu? Zobacz, co musisz wiedzieć.

- Jan Wróblewski
- /
- 17 lutego 2021
Jakie procedury obowiązują przy zakładaniu kawiarni?
Założenie kawiarni i procedury z tym związane, nie różnią się zbytnio od procesu rejestracji tradycyjnej działalności gospodarczej. Przede wszystkim przedsiębiorca musi wybrać odpowiedni kod PKD i złożyć wniosek o wpis do CEIDG. Wniosek składa się w dowolnym urzędzie miast, gminy, lub dzielnicy. Można to zrobić, zarówno wysyłając go listem poleconym, jak i przez internet. Następnym krokiem jest złożenie formularza ZUS ZUA lub ZUS ZZA. W przypadku tego pierwszego przedsiębiorca zgłasza się wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego. ZUS ZZA odnosi się natomiast do ubezpieczenia zdrowotnego i społecznego.
Dodatkowo przedsiębiorca planujący otwarcie kawiarni, powinien zarejestrować się do VAT. W tym celu, w Urzędzie Skarbowym należy wypełnić formularz VAT-R.
Otwarcie kawiarni — wymagania sanepidu
Warto wiedzieć, że przedsiębiorca, otwierając kawiarnię, musi uzyskać od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego zgodę na prowadzenie jej w wybranym lokalu.
Jak uzyskać od sanepidu zgodę na prowadzenie kawiarni?
W celu uzyskania zgody należy przygotować następujące dokumenty:
projekt technologiczny lokalu,
książkę kontroli,
sanepidowską książeczkę zdrowia,
wyniki z badania wody,
umowę na wywóz śmieci,
wyniki deratyzacji,
szkolenie BHP pracowników,
zestawienie temperatury w lodówkach i zamrażarkach,
zestawienie codziennej higieny podłóg i sprzętów
zestawienie dostaw.
Oprócz tego małe punkty gastronomiczne powinny wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Higienicznej GHP oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP. Żeby to zrobić, należy stworzyć opisy:
maszyn i wyposażenia,
procesów mycia i dezynfekcji podłóg i sprzętów,
magazynowania żywności zawierające opis pomieszczeń, ich funkcji oraz formy zabezpieczenia przed szkodnikami.
Jakie wymogi musi spełniać kawiarnia?
Przepisy prawa kładą szczególny nacisk na wprowadzenie w gastronomii odpowiednich procedur bezpieczeństwa. Jednym wymogów stawianych przed restauratorami jest system HACCP.
Jakie wymagania co do pracowników?
Do podstawowych wymagań BHP należą:
szkolenie wstępne BHP – przeprowadzane w dniu zatrudnienia, które dotyczy specyfiki pracy w danym miejscu, przyjętych zasad, funkcjonowania obiektu i logistyki.
ocena ryzyka zawodowego – opis czynników szkodliwych, uciążliwych i niebezpiecznych, które dotyczą zajmowanego stanowiska.
szkolenie okresowa BHP – powtarzane raz na 3 lata.
Oprócz tego, każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii musi przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne. Badania są konieczne, aby uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidowskiej.
Jakie dokumenty są potrzebne do odbioru lokalu?
dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla kawiarni,
orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych,
umowę najmu,
umowę na wywóz śmieci (zarówno stałych, jak i pokonsumpcyjnych),
badanie wody, mikrobiologiczne lub chemiczne (zależy od Inspekcji Sanitarnej),
drożność wentylacji (wymagane przez niektóre Inspekcje Sanitarne),
projekt technologiczny lokalu,
pozwolenie na zmianę sposobu użytkowania lokalu (jeśli zajdzie taka potrzeba),
szkolenia BHP (dla wszystkich pracowników zatrudnionych na umowę o pracę),
inne np. zgoda zarządcy budynku na prowadzenie restauracji.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.