Najwyższy z możliwych wskaźnik zanieczyszczenia toksyną w makaronach. Masz je w swoim domu?

Najwyższy dopuszczalny poziom deoksyniwalenolu wykryty został w makaronach razowych. Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Najwyższy z możliwych wskaźnik zanieczyszczenia toksyną w makaronach. Masz je w swoim domu?
  • Monika Świetlińska
  • /
  • 16 sierpnia 2021

Te makarony zawierają niebezpieczną toksynę

Makarony razowe wycofała spółka Makarony Polskie z Rzeszowa. Chodzi o jedną z partii produktu oraz surowiec użyty do produkcji innych produktów. Poniżej prezentujemy listę produktów zawierających deoksyniwalenol na niedopuszczalnym poziomie:

  • Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
  • Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g
  • Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g

Konopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu SanitarnegoKonopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu SanitarnegoAnna Malinowska

Zalecenia GIS

- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) — przekazała Państwowa Inspekcja Sanitarna, która cały czas monitoruje proces wycofywania produktów.

Zaleca, by nie spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.

Czym jest DON?

To rodzaj mikotoksyn wytwarzanych przez pleśnie fusarium, które występują w produktach zbożowych. Mają działanie toksyczne. uszkadzają układ odpornościowy. Powodują zaburzenia skóry, biegunki, wymioty. Mogą przyczyniać się do powiększenia pęcherzyka żółciowego i krwawienia do światła przewodu pokarmowego. Ponadto mają wpływ na rozwój chorób płuc i nerek.

Mrożonki, przeterminowane produkty, brudne lodówki, czyli wakacyjne przekręty restauratorówMrożonki, przeterminowane produkty, brudne lodówki, czyli wakacyjne przekręty restauratorówDorota Kraskowska

Udowodniono przypadki przedostania się toksyny do mózgu, gdzie ta toksyczna substancja oddziałuje na receptory dopaminowe.

Jak dochodzi do powstania deoksyniwalenolu?

Występuje najczęściej w zbożach (w tym w pszenicy, kukurydzy, jęczmieniu, owsie, ryżu) oraz w przetworach zbożowych (w tym w mące, makaronach, pieczywie lub płatkach).

Może powstać zarówno w czasie dojrzewania zbóż na polu, jak i podczas zbiorów, czy już w trakcie przechowywania przy szczególnie dużej wilgotności i umiarkowanej temperaturze. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Security Magazine

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!