Najwyższy z możliwych wskaźnik zanieczyszczenia toksyną w makaronach. Masz je w swoim domu?
Najwyższy dopuszczalny poziom deoksyniwalenolu wykryty został w makaronach razowych. Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

- Monika Świetlińska
- /
- 16 sierpnia 2021
Te makarony zawierają niebezpieczną toksynę
Makarony razowe wycofała spółka Makarony Polskie z Rzeszowa. Chodzi o jedną z partii produktu oraz surowiec użyty do produkcji innych produktów. Poniżej prezentujemy listę produktów zawierających deoksyniwalenol na niedopuszczalnym poziomie:
- Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
- Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g
- Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g
Konopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu SanitarnegoAnna Malinowska
Zalecenia GIS
- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) — przekazała Państwowa Inspekcja Sanitarna, która cały czas monitoruje proces wycofywania produktów.
Zaleca, by nie spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.
Czym jest DON?
To rodzaj mikotoksyn wytwarzanych przez pleśnie fusarium, które występują w produktach zbożowych. Mają działanie toksyczne. uszkadzają układ odpornościowy. Powodują zaburzenia skóry, biegunki, wymioty. Mogą przyczyniać się do powiększenia pęcherzyka żółciowego i krwawienia do światła przewodu pokarmowego. Ponadto mają wpływ na rozwój chorób płuc i nerek.
Udowodniono przypadki przedostania się toksyny do mózgu, gdzie ta toksyczna substancja oddziałuje na receptory dopaminowe.
Jak dochodzi do powstania deoksyniwalenolu?
Występuje najczęściej w zbożach (w tym w pszenicy, kukurydzy, jęczmieniu, owsie, ryżu) oraz w przetworach zbożowych (w tym w mące, makaronach, pieczywie lub płatkach).
Może powstać zarówno w czasie dojrzewania zbóż na polu, jak i podczas zbiorów, czy już w trakcie przechowywania przy szczególnie dużej wilgotności i umiarkowanej temperaturze.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.