Zdrowa żywność jest w modzie. Sprawdź, czy możesz uprawiać ją sam!
Dieta to już nie tylko sposób na odchudzanie. Coraz więcej osób wybiera ją świadomie, aby zachować na dłużej młodość, mieć więcej sił i energii, lepsze samopoczucie. Zdrowy styl życia jest w modzie, co ma swoje plusy, ale niestety również minusy. Cena produktów eko i bio jest dziś dużo wyższa niż tych, które nie mieszczą się w ramach zdrowego jadłospisu. Warto jednak pamiętać, że żywność ekologiczną możemy uprawiać też samodzielnie.
- Redakcja dziennikprawny.pl
- /
- 23 lutego 2023
Moda na zdrowe odżywianie
Według przeprowadzonego w 2021 roku badania już co piąty Polak deklaruje wegetarianizm. W modzie jest też bycie fleksi, czyli ograniczanie spożycia mięsa na rzecz warzyw. Fleksitarianizm to jednak tylko jedna z oznak tego, że świadomość społeczna wzrasta i zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Widać to również po tym, co trafia do naszych koszyków, gdy idziemy na zakupy. Wyraźna jest tendencja do wybierania produktów ekologicznych, opatrzonych odpowiednimi certyfikatami i z dobrym składem. Nauczyliśmy się już uważnie czytać etykiety i omijać produkty wysoko przetworzone. Ku uciesze dietetyków jemy też coraz więcej warzyw.
Tunel ogrodowy zmieści się nawet w niewielkim ogrodzie, fot. Ogrodosfera.pl
Zdrowa żywność. Czyli jaka?
Pytanie brzmi, co właściwie oznacza zdrowa żywność. Czy każde warzywo, które wybierzemy, jest zdrowe? Wątpliwości budzą przede wszystkim powszechnie stosowane metody upraw, które mają na celu zwiększenie plonów. Stosowanie środków chemicznych pozwala zmaksymalizować zyski, ale niestety może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Coraz większy nacisk kładzie się na wybieranie zdrowej żywności. Takiej, która jest wyprodukowana w sposób ekologiczny – naturalnymi metodami, bez użycia szkodliwych nawozów i oprysków. Ale również takiej, która pochodzi z gospodarstw rolnych, w których stosuje się zrównoważone metody rozwoju, dba o glebę i kontroluje uprawy. Jak rozpoznać takie produkty? Po oznaczeniach typu EKO, BIO oraz ORGANIC znajdujących się na opakowaniu, a także certyfikatach, które pozwalają na umieszczanie znaków typu europejskie logo żywności ekologicznej – listek z białych gwiazdek na zielonym tle. Takie oznaczenia dają gwarancję tego, że żywność jest zdrowa.
Dwupoziomowe grządki w tunelu foliowym, fot. Ogrodosfera.pl
Ze sklepu czy uprawiana samodzielnie?
Zdrową żywność można kupić, ale można też wyhodować i wytworzyć samodzielnie. Dziś, gdy moda na posiadanie własnego ogródka jest równa modzie na zdrowe odżywianie, to dużo łatwiejsze. Mamy więcej możliwości i łatwiejszy dostęp do wiedzy. Choć trzeba pamiętać, że nie wystarczy skrawek ziemi i trochę nasion, żeby uzyskać sensowne plony. Uprawianie warzyw i owoców na własne potrzeby wymaga nieco przygotowania.
Od czego zacząć? Od wyznaczenia miejsca na uprawy. Rośliny możemy siać i sadzić po prostu w ogródku, ale rzadko zdarza się, aby jakość gleby pozwalała na uzyskanie zadowalających efektów. Pomóc mogą donice i skrzynie do uprawy warzyw, które ułatwiają kontrolowanie warunków do upraw m.in. wilgotności gleby i zasobności w składniki odżywcze. Warto zainwestować też w konstrukcję taką jak szklarnia lub tunel foliowy – dostępne m.in. na ogrodosfera.pl – dzięki którym ochronimy uprawy przed kwaśnymi deszczami, suszą lub szkodnikami typu ślimaki. Zarówno szklarnia, jak i tunel foliowy pozwalają na utrzymanie odpowiedniej wilgotności dla upraw, a także wydłużają czas wegetacji. Sezon możemy rozpocząć wcześniej, wysiewając warzywa już w marcu, czyli o kilka tygodni wcześniej, niż gdy robimy to bezpośrednio do nieosłoniętego gruntu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.