Czym jest paszportyzacja żywności?

Skąd pochodzi kupowana przez nas żywność, jakim procesom przetwórczym ją poddano, jaką drogą trafiła na półkę w sklepie – już wkrótce konsumenci będą mieli pełną informację na temat kupowanych przez siebie produktów. Resort rolnictwa ogłasza pilotaż specjalnego programu. Czym jest paszportyzacja polskiej żywności? Odpowiadamy.

Czym jest paszportyzacja żywności?
  • Mikołaj Frączak
  • /
  • 29 stycznia 2021

Informacje o żywności dla konsumentów

Na całym świecie, głównie na półkuli północnej powstaje wiele programów zapewniania konsumentom wiarygodnych informacji na temat żywności. Nie chodzi tu tylko o wskazanie kraju pochodzenia, ale dokładnego opisu skąd pochodzą produkty, czy i w jaki sposób były przetwarzane.

 Równolegle do tego zjawiska można zaobserwować coraz większą świadomość samych konsumentów, którzy dokładnie sprawdzają wszelkie dostępne informacje na temat kupowanej przez nich żywności. Aby ujednolicić sposób informowania np. o produktach rolnych, ministerstwo rolnictwa zamierza przeprowadzić tzw. paszportyzację żywności.

- „Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową" – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawiając projekt paszportyzacji.

Jakie produkty w ramach paszportyzacji?

Jak poinformował resort rolnictwa „paszportyzacja polskiej żywności jest niezbędnym etapem do wdrożenia pilotaży dla rynku ziemniaka, rynku wołowiny oraz rynku wieprzowiny. Dlatego ws. tej inicjatywy podpisano już list intencyjny, w którym oprócz przedstawicieli rządu znalazły się także osoby reprezentujące m.in. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, służby weterynaryjne, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Inspekcję Sanitarną czy Inspekcję Transportu Drogowego.

Skąd wziąć pieniądze na ochronę środowiska?Skąd wziąć pieniądze na ochronę środowiska? Jan Wróblewski

Czym jest idea „od pola do stołu”?

Jednym z kontekstów tej idei jest zbudowanie cyfrowego systemu, który zagwarantuje efektywne śledzenie oraz identyfikację informacji o produktach rolno-spożywczych w całym łańcuchu dostaw.

W ten sposób będzie można, m.in. rejestrować i sprawdzać wszelkie transakcje, a tym samym zwiększać wiarygodność informacji o pochodzeniu żywności.

Komu potrzebna jest paszportyzacja żywności

Wśród głównych powodów, dla których ma zostać wdrożona paszportyzacja to m.in. rosnące zapotrzebowanie na informacje wśród samych konsumentów. Z drugiej strony mówi się coraz więcej o spadającym zaufaniu do finalnego produktu żywnościowego.

Projekt ma powstrzymać proces pogarszania się przejrzystości w łańcuchach dostaw artykułów żywnościowych oraz wykluczyć przypadki ich zanieczyszczeń czy skażenia. Niestety, obecnie stosowane, tradycyjne rozwiązania IT oraz „papierowe” zapisy nie zdają egzaminu w obliczu wciąż rosnącego rynku, oraz liczby podmiotów, które na nim działają.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!