Jakość handlowa kuchni azjatyckiej w Polsce. Sporo nieprawidłowości
Sporo nieprawidłowości wykryto podczas badań laboratoryjnych oraz kontroli oznakowania dań kuchni azjatyckiej. Inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadzili kontrolę w 63 lokalach gastronomicznych oferujących dania z dalekiego wschodu.
- Martyna Kowalska
- /
- 12 sierpnia 2022
Kuchnia azjatycka – na pierwszy rzut oka prawie bez zarzutów
W ramach badań cech organoleptycznych, na 19 partii zakwestionowano tylko jedną. Chodzi o brak obecności kiełków deklarowanych w karcie dań oraz obecność brokuła, mimo że nie wspomniano o nim w menu. Dużo gorzej wypadły badania laboratoryjne.
Kuchnia azjatycka – wyniki kontroli laboratoryjnej
W tym przypadku eksperci w specjalnym laboratorium sprawdzali parametry fizykochemiczne 46 partii. W tym gronie zakwestionowano aż 9, czyli prawie co piątą. Jak informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych „wykryto obecność DNA niedeklarowanych surowców”. Głównie mowa o mięsie wieprzowym, które znajdowało się w daniach deklarowanych jako zawierające wołowinę lub drób.
„Polska Wódka” nie zawsze zasługuje na to miano. Są wyniki badańMikołaj Frączak
Nieścisłości w karcie dań kuchni azjatyckiej
Inspektorzy wzięli pod lupę 111 partii dań. W aż 86 przypadkach (77,5%) stwierdzono nieprawidłowości co do oznakowania. M.in dotyczyły one tzw. podmiany asortymentowej, czyli zastąpienie niektórych składników innymi, niedeklarowanymi w karcie.
Poza tym zauważano stosowanie nieprawidłowej nazwy dań. Podawano np. niepełną nazwę i bez opisu, który pozwolił konsumentowi poznać rzeczywisty charakter potrawy.
Sporym problemem jest także brak wykazu składników, w tym również alergenów. W niektórych przypadkach, nawet jeśli są podawane, często był to nieprawidłowy sposób. Przykładem może być „brak wyróżnienia alergenów, brak informacji o procentowej zawartości składników wymienionych w nazwie, brak wyszczególnienia wszystkich użytych składników, pominięcie komponentów składnika złożonego, niezachowanie malejącej kolejności użytych składników” – podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pełny raport z kontroli dostępny jest tutaj.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.