Pizza i burgery najpopularniejsze w dostawie - raport #FoodDelivery2020

97% ankietowanych internautów deklaruje, że w 2020 roku co najmniej raz zamówiło jedzenie z dowozem. Na popularności zyskują “dark kitchen”. Rebel Tang — koncept łączący gastronomię z nowoczesnymi technologiami, wraz z Glovo, Pepsi i Kraft Heinz, postanowił przeanalizować opinie internautów na temat dań z dowozem w 2020 roku. 

Pizza i burgery najpopularniejsze w dostawie - raport #FoodDelivery2020
  • Rafał Stępniewski
  • /
  • 5 marca 2021

Internet to najlepszy barometr nastrojów społecznych, wobec czego za pośrednictwem narzędzi analitycznych, badających wypowiedzi i wyszukiwania internautów (takich jak SentiOne czy Google Trends), firma Rebel Tang przeanalizowała rynek dostaw restauracyjnych w percepcji użytkowników sieci.

Raport uzupełniło badanie własne, w którym 82% ankietowanych osób zadeklarowało, że w 2020 r. chociaż raz zdecydowało się na zamówienie dań z restauracji w której dotychczas nie jedli.

Co najchętniej zamawiają Polacy?

Pandemia skłoniła Polaków także do częstszych zamówień z dowozem — 67% ankietowanych przyznało, że zamówiło częściej niż przed pandemią. Z danych Glovo wynika, że najchętniej zamawianymi daniami były pizza i burgery.

Czym jest wirtualna restauracja — dark kitchen?

Dark kitchen, cloud kitchen lub wirtualna restauracja, to w praktyce to samo — lokal gastronomiczny nastawiony na przygotowanie posiłków jedynie w dowozie, z dostawą prosto pod drzwi klientów. Tego typu podmioty nie prowadzą sprzedaży stacjonarnej, skupiając się na technologii i wnioskach płynących z danych rynkowy.

Najważniejszy wniosek z raportu jest dla nas jasny — wirtualne restauracje to przyszłość gastronomii. Mamy świadomość, że rynek Food Delivery jeszcze przed pandemią rósł w tempie 40% rocznie. Dark kitchen w 2019 roku były warte w Europie ponad 200 mln dolarów, podczas gdy w Polsce dopiero powstawały. Dziś kwota ta znacznie wzrosła. Niezwykle dynamiczny rozwój konceptów wirtualnych kuchni, to nie tylko efekt pandemii, ale także wynik adaptowania przez branżę gastronomiczną nowych technologii — opowiada Marek Cynowski, CEO Rebel Tang.

Raport "Rynek jedzenia na dowóz w ujęciu online"

Zebrane informacje przedstawiono w formie bezpłatnego raportu, dostępnego pod adresem: https://fooddelivery2020.rebeltang.com

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Security Magazine

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!