Salmonella na jajkach. To kolejny przypadek
To już kolejny przypadek zanieczyszczenia kurzych jajek pałeczkami Salmonelli z grupy D. Jej obecność stwierdzono na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

- Monika Świetlińska
- /
- 21 października 2021
Uwaga! Grozi salmonellozą!
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Salmonella w przyprawie. GIS: nie spożywaj jejMonika Świetlińska
Chodzi o Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A. Do obrotu wprowadziły je Polskie Fermy Grupa Producentów z Włostowej.
Dokumentacja pod kontrolą
- W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych. Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców - informuje GIS.
Objawy zatrucia
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Pierwsze objawy tej choroby pojawiają się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. To, jak będziesz ją przechodzić, zależy od tego, jak wysoką masz odporność. Na początku zatrucia salmonellą objawy to: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły.
Jak z głową robić zakupy spożywcze?Mikołaj Frączak
Nie powinniśmy ich bagatelizować, bo u osób z obniżoną odpornością zakażenie to może spowodować: zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie płuc, zapalenie kości i stawów, zapalenie nerek, zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Może rozwinąć się też dur brzuszny czy sepsa lub niewydolność wielonarządowa.
Zatrucie pokarmowe powinno być skonsultowane z lekarzem.
Pamiętaj!
W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
- Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
- Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
- Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.
- Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.