Salmonella w przyprawie. GIS: nie spożywaj jej
Obecność bakterii Salmonella wykryte zostały w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego tymi pałeczkami może spowodować nudności, wymioty, wysoką gorączkę, biegunkę, a nawet dur brzuszny.

- Monika Świetlińska
- /
- 27 sierpnia 2021
Sprawdź swoje przyprawy
Salmonella kojarzy się nam zwykle z pokarmami odzwierzęcymi: jaja, mięso drobiowe, mleko. Tymczasem Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożywaniem popularnej przyprawy. Chodzi o kurkumę 100 g pakowaną przez firmę FISTASZEK, Joanna Małysz, która zanieczyszczona jest niebezpiecznymi pałeczkami. Data minimalnej trwałości do grudnia 2022.
Czy to już salmonella?
Spożyłeś ten produkt i masz podejrzenie, że salmonella rozwija się u Ciebie?Pierwsze objawy salmonelli pojawiają się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. To, jak będziesz ją przechodzić, zależy od tego, jak wysoką masz odporność.Na początku zatrucia salmonellą objawy to: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły.
Nie powinniśmy ich bagatelizować, bo u osób z obniżoną odpornością zakażenie to może spowodować: zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie płuc, zapalenie kości i stawów, zapalenie nerek, zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Może rozwinąć się też dur brzuszny czy sepsa lub niewydolność wielonarządowa.
Jak zareagować?
Zatrucie pokarmowe powinno być skonsultowane z lekarzem. GIS sugeruje w przypadku przyprawy, by jej w ogóle nie spożywać. Organ nadzorczy jest również w trakcie monitorowania procesu wycofania tej partii produktu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.