Salmonella w przyprawie. GIS: nie spożywaj jej

Obecność bakterii Salmonella wykryte zostały w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego tymi pałeczkami może spowodować nudności, wymioty, wysoką gorączkę, biegunkę, a nawet dur brzuszny. 

Salmonella w przyprawie. GIS: nie spożywaj jej
  • Monika Świetlińska
  • /
  • 27 sierpnia 2021

Sprawdź swoje przyprawy

Salmonella kojarzy się nam zwykle z pokarmami odzwierzęcymi: jaja, mięso drobiowe, mleko. Tymczasem Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożywaniem popularnej przyprawy. Chodzi o kurkumę 100 g pakowaną przez firmę FISTASZEK, Joanna Małysz, która zanieczyszczona jest niebezpiecznymi pałeczkami. Data minimalnej trwałości do grudnia 2022.

Czy to już salmonella?

Spożyłeś ten produkt i masz podejrzenie, że salmonella rozwija się u Ciebie?Pierwsze objawy salmonelli pojawiają się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. To, jak będziesz ją przechodzić, zależy od tego, jak wysoką masz odporność.Na początku zatrucia salmonellą objawy to: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły.

Najwyższy z możliwych wskaźnik zanieczyszczenia toksyną w makaronach. Masz je w swoim domu?Najwyższy z możliwych wskaźnik zanieczyszczenia toksyną w makaronach. Masz je w swoim domu?Monika Świetlińska

Nie powinniśmy ich bagatelizować, bo u osób z obniżoną odpornością zakażenie to może spowodować: zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie płuc, zapalenie kości i stawów, zapalenie nerek, zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Może rozwinąć się też dur brzuszny czy sepsa lub niewydolność wielonarządowa.

Jak zareagować?

Zatrucie pokarmowe powinno być skonsultowane z lekarzem. GIS sugeruje w przypadku przyprawy, by jej w ogóle nie spożywać. Organ nadzorczy jest również w trakcie monitorowania procesu wycofania tej partii produktu.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!