Inspektorzy sprawdzili jakość handlową produktów zbożowych. Są konkretne zastrzeżenia
66 sklepów i 51 producentów produktów zbożowych skontrolowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jak się okazuje, nie wszyscy w tej branży grają fair wobec konsumentów. Na co trzeba uważać?

- Michał Górecki
- /
- 21 lipca 2022
Inspekcja sprawdziła jakość produktów zbożowych
Jak podaje IJHARS oceną organoleptyczną objęto 173 partie towaru. Wyniki w tym przypadku nie są dramatycznie złe. W tej grupie zakwestionowano tylko trzy partie (1,7%). Głównie ze względu na niewłaściwy wygląd oraz kwestie związane ze smakiem i barwą.
„Polska Wódka” nie zawsze zasługuje na to miano. Są wyniki badańMikołaj Frączak
Skład artykułów zbożowych
Gorzej wypadły jednak badania laboratoryjne. W tym przypadku pod lupę ekspertów trafiło 197 partii. 35 z nich, czyli ponad 17% zakwestionowano z różnych przyczyn. Główne zastrzeżenia budziła niewłaściwa zawartość składników takich jak białko czy błonnik w wartości odżywczej. Odnotowano także przypadki zaniżonej masy, zbyt dużej wilgotności, obecności popiołu oraz glutenu niewłaściwego stopnia rozdrobnienia. Stwierdzono także obecność pszenicy zwyczajnej w kaszy mannej, podczas gdy na opakowaniu zapewniano użycie pszenicy durum.
Oznakowanie produktów zbożowych
Eksperci z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pochylili się także nad oznakowaniem produktów zbożowych. Sprawdzono aż 266 partii. W 26 przypadkach stwierdzono uchybienia.
Dotyczyły one m.in. nazw wprowadzających w błąd i pominięcia informacji o składniku alergennym. Dość częstym przypadkiem jest oznaczenie „wyprodukowano w Polsce” podczas gdy faktycznym krajem pochodzenia surowca była np. Słowacja.
Inspekcja wymienia także inny przykład „Podanie informacji »To ta! Mąka orkiszowa … jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku …« sugerującej, że konsument ma do czynienia z produktem innym niż mąka pszenna«. Musimy przyznać, że to jeden z najciekawszych przypadków opisanych w raporcie IJHARS.
Trwałość produktów zbożowych
Inspektorzy odnotowali także przypadki umieszczenia niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej, a także danych, które pozwalają na identyfikację przedsiębiorcy, który prowadzi firmę spożywczą.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.