Inspektorzy sprawdzili jakość handlową produktów zbożowych. Są konkretne zastrzeżenia

66 sklepów i 51 producentów produktów zbożowych skontrolowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jak się okazuje, nie wszyscy w tej branży grają fair wobec konsumentów. Na co trzeba uważać?

Inspektorzy sprawdzili jakość handlową produktów zbożowych. Są konkretne zastrzeżenia
  • Michał Górecki
  • /
  • 21 lipca 2022

Inspekcja sprawdziła jakość produktów zbożowych

Jak podaje IJHARS oceną organoleptyczną objęto 173 partie towaru. Wyniki w tym przypadku nie są dramatycznie złe. W tej grupie zakwestionowano tylko trzy partie (1,7%). Głównie ze względu na niewłaściwy wygląd oraz kwestie związane ze smakiem i barwą. 

„Polska Wódka” nie zawsze zasługuje na to miano. Są wyniki badań„Polska Wódka” nie zawsze zasługuje na to miano. Są wyniki badańMikołaj Frączak


Skład artykułów zbożowych

Gorzej wypadły jednak badania laboratoryjne. W tym przypadku pod lupę ekspertów trafiło 197 partii. 35 z nich, czyli ponad 17% zakwestionowano z różnych przyczyn. Główne zastrzeżenia budziła niewłaściwa zawartość składników takich jak białko czy błonnik w wartości odżywczej. Odnotowano także przypadki zaniżonej masy, zbyt dużej wilgotności, obecności popiołu oraz glutenu niewłaściwego stopnia rozdrobnienia. Stwierdzono także obecność pszenicy zwyczajnej w kaszy mannej, podczas gdy na opakowaniu zapewniano użycie pszenicy durum. 

Oznakowanie produktów zbożowych

Eksperci z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pochylili się także nad oznakowaniem produktów zbożowych. Sprawdzono aż 266 partii. W 26 przypadkach stwierdzono uchybienia. 

Dotyczyły one m.in. nazw wprowadzających w błąd i pominięcia informacji o składniku alergennym. Dość częstym przypadkiem jest oznaczenie „wyprodukowano w Polsce” podczas gdy faktycznym krajem pochodzenia surowca była np. Słowacja. 

Inspekcja wymienia także inny przykład „Podanie informacji »To ta! Mąka orkiszowa … jest w stanie zastąpić mąkę pszenną w każdym wypieku …« sugerującej, że konsument ma do czynienia z produktem innym niż mąka pszenna«. Musimy przyznać, że to jeden z najciekawszych przypadków opisanych w raporcie IJHARS.

Trwałość produktów zbożowych

Inspektorzy odnotowali także przypadki umieszczenia niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej, a także danych, które pozwalają na identyfikację przedsiębiorcy, który prowadzi firmę spożywczą. 


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Security Magazine

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!