Problemy z etykietowaniem żywności przez wojnę na Ukrainie
Komisja Europejska otrzymała właśnie zgłoszenie od państw członkowskich, w tym Polski o licznych problemach zgłaszanych przez producentów ws. obowiązku etykietowania żywności. Trudności mają wynikać z sytuacji na Ukrainie oraz braku dostępności np. oleju słonecznikowego. To wpływa na kłopoty... z zamieszczaniem informacji w oznakowaniu środków spożywczych.
- Martyna Kowalska
- /
- 7 kwietnia 2022
O co chodzi z etykietowaniem żywności
„Komisja Europejska wskazała, że rozumie potrzebę elastyczności w egzekwowaniu przepisów dotyczących etykietowania żywności, pod warunkiem, że jest to tymczasowe, uzasadnione i proporcjonalne. W związku z tym trzeba będzie podjąć decyzję o ewentualnej elastyczności spowodowanej obecną sytuacją przez właściwe organy krajowe na zasadzie analizy każdego przypadku przy zapewnieniu, że bezpieczeństwo żywności nie jest zagrożone” – napisano w komunikacie ministerstwa rolnictwa.
Okazuje się bowiem, że wiele składników artykułów spożywczych może być zmienionych. Część producentów musi elastycznie podchodzić do zapewnienia surowców potrzebnych do bieżącej działalności. Stąd w wielu produktach mogą pojawić się zmiany w zakresie składu i pochodzenia półproduktów.
Informacja o alergenach nie podlega żadnej dyskusji
Wiadomo jednak, w którym obszarze na żadne ustępstwa Komisja Europejska się nie zgodzi. Mowa o informacji o alergenach, która w opinii KE, bez względu na wszystko musi być dostępna na dotychczasowych zasadach.
To oznacza, że ustępstwa choć są możliwe, należy podejść do nich kierując się zdrowym rozsądkiem. Jedna z propozycji mówi o użyciu naklejek, na których nadrukowana zostanie aktualizacja informacji o produktach spożywczych. Prawdopodobnie to najprostsze, najtańsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie
ARiMR: jest wsparcie finansowe dla pszczelarzy. Ile można zyskać?Martyna Kowalska
Polska analizuje sprawę etykietowania żywności
Sprawą zajmują się również polskie służby. Zarówno Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jak i Główny Inspektorat Sanitarny prowadzą analizę propozycji ewentualnych zmian w oznakowaniu żywności. Kiedy wspólne stanowisko polskich inspekcji będzie gotowe, ma zostać ono podane do publicznej wiadomości.
„Każdy przypadek oznakowania będzie rozpatrywany przez służby kontrolne indywidualnie, z uwzględnieniem wyłącznie sytuacji braku lub niedoborów surowców bezpośrednio związanych z obecną sytuacją w Ukrainie” – napisano na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.