Walka z marnowaniem jedzenia. Powstają lokalne inicjatywy

Nawet jedna trzecia produkowanej żywności na świecie trafia na wysypiska śmieci – szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych. W Polsce powstaje coraz więcej lokalnych inicjatyw, których celem jest walka z marnowaniem jedzenia. Z pilotażowym projektem zbiórek wystartowała m.in. Warszawa.

Walka z marnowaniem jedzenia. Powstają lokalne inicjatywy
  • Martyna Kowalska
  • /
  • 8 października 2021

Jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia

Każda inicjatywa, której celem jest walka z marnowaniem jedzenia w mniejszym lub większym stopniu, przyczynia się do ograniczenia tego procederu. Z drugiej strony, jest często bardzo efektywnym działaniem wspierającym najuboższych. Zarówno w dużych miastach jak również w małych gminach coraz częściej realizowane są pomysły redystrybucji żywności lub przekazywania jej osobom potrzebującym.

Jednym z ciekawych pomysłów na tej płaszczyźnie może pochwalić się stolica. Miasto Stołeczne Warszawa przeprowadziło właśnie pilotażową zbiórkę niesprzedanej żywności na miejskich targowiskach. Jak czytamy na stronie warszawskiego ratusza w ten sposób, w ciągu kilku tygodniu udało się pozyskać, a tym samym uratować, prawie trzy tony owoców oraz warzyw. 

Czym jest opieka wytchnieniowa? Jest 60 mln złotych na ten celCzym jest opieka wytchnieniowa? Jest 60 mln złotych na ten celMichał Górecki

Jak Warszawa walczy z marnowaniem żywności

Pilotażowy projekt został przeprowadzony w Warszawie w sierpniu oraz we wrześniu. Objął on trzy stołeczne targowiska – Wolumen, Hale Mirowskie oraz Targowisko Bemowo. Na targowisku Wolumen zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich ok. 500 kilogramów, a na bemowskim targowisku 240 kilogramów, gdzie zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal 3 tony warzyw i owoców, które następnie trafiły do potrzebujących” – chwali się Urząd m. st. Warszawy. 

Sukces akcji był możliwy dzięki zaangażowanym w projekt wolontariuszom, którzy zbierali produkty, które ostatecznie miały wylądować na wysypisku śmieci. Uratowano sporo pomidorów, śliwek, ziemniaków, marchwi, dyni, jabłek, pietruszek, cukinii oraz ogórków. Organizatorzy jednej ze zbiórek chwalą się także „odzyskaniem” 20 pęków świeżego jarmużu. 

Gdzie trafia niesprzedana żywność

W tym przypadku, po segregacji, niesprzedane produkty zostały rozdystrybuowane wśród organizacji zajmujących się pomocom potrzebującym. „Pilotaż projektu nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowiskach” – podkreśla miasto w komunikacie. 

Ile jedzenia marnowane jest w Polsce?

Warszawski ratusz przy okazji akcji, przytoczył bardzo niepokojące statystyki dotyczące marnowania jedzenia w naszym kraju. Szacuje się, że co roku Polacy marnują nawet… 5 milionów ton żywności(!). Trzeba przyznać, że rozmiary tego zjawiska są wręcz niewyobrażalne. 

Wiadomo już, że stolica planuje kontynuację tego działania w przyszłym roku. Być może sukces i przykład Warszawy stanie się inspiracją dla kolejnych samorządów, sprzedawców oraz wolontariuszy. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!