Produkty z Biedronki z Salmonellą. Sprawdź, o które chodzi

To nie pierwszy przypadek, kiedy Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenia dotyczące produktów z Biedronki. Tym razem z supermarketów masowo wycofywane są jajka i mięso. Do naszej redakcji zgłosiła się Czytelniczka z pytaniem, co może zrobić w sytuacji, kiedy sama zatruła się po ich spożyciu i chce ostrzec innych.

Produkty z Biedronki z Salmonellą. Sprawdź, o które chodzi
  • Monika Świetlińska
  • /
  • 27 listopada 2021

UWAGA! Grozi ciężkim zatruciem pokarmowym

Na listę ostrzeżeń GIS ponownie trafiły jajka Moja Kurka wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska. Ledwo we wrześniu informowaliśmy o tym, że ich spożycie może wywołać ciężkie zatrucie pokarmowe:

Salmonella na jajkach z Biedronki Salmonella na jajkach z Biedronki Monika Świetlińska

Główny Inspektorat Sanitarny ponowił ostrzeżenie. — Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – informuje.

O jaki konkretnie produkt chodzi? Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L, numer partii: POW12 20.11, najlepiej spożyć przed: 20.11.2021, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn, wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda.

Połącz się z sanepidem przez internetPołącz się z sanepidem przez internetMartyna Kowalska

Jakie działania zostały podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli? — Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych – przekazuje sanepid.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. Zarówno zakład pakowania jaj, jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja, są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Co mogę zrobić, by ostrzec innych?

- Kilka dni temu kupiłam w Biedronce jajka Moja Kurka rozmiar L, tylko innej partii, nie tej, której dotyczy ostrzeżenie z datą ważności do 7 grudnia. Dostałam okropnego zatrucia pokarmowego, byłam rozbita, osłabiona. Nikt z domowników nie jadł jajecznicy z tych jajek i czują się dobrze. Co mogę zrobić, by ostrzec innych przed ich spożywaniem?  - napisała do nas Czytelniczka.

Odpowiadamy. Przede wszystkim co jakiś czas należy monitorować, czy GIS wydał nowe ostrzeżenia, przy czym zaznaczyć należy, że takie ostrzeżenie nie stanowi decyzji administracyjnej i nie rozstrzyga o prawach i obowiązkach podmiotów działających na rynku spożywczym. Ma ono na celu wyłącznie poinformowanie opinii publicznej o możliwym ryzyku, biorąc pod uwagę zasadę ostrożności oraz obowiązek zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia w Polsce. 

Piwo wycofane ze sprzedaży. Powód Cię mocno zaskoczyPiwo wycofane ze sprzedaży. Powód Cię mocno zaskoczyMonika Świetlińska

Jeśli mamy podejrzenia co do danego produktu, należy go zgłosić do Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

W tej konkretnej sytuacji nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Nie tyko jaja. Mięso również!

Filet z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych kupowanych produktów. I to właśnie jego dotyczy najnowsze ostrzeżenie GIS, wydane 26 listopada. 

- W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w określonej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP. Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – przekazuje urząd.

Chodzi o świeżego fileta z piersi kurczaka MAP, numer partii: 793921 termin przydatności do spożycia: 01.12.2021, producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn.

Jakie działania podjęto przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli w tym przypadku?

Salmonella w przyprawie. GIS: nie spożywaj jejSalmonella w przyprawie. GIS: nie spożywaj jejMonika Świetlińska

23 listopada wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex do wycofania tej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu. Tego samego dnia pisemnie zobowiązano zakład do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych w celu zapobieżenia zanieczyszczeniom krzyżowym produktów.

Spółka Jeronimo Martins Polska zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Jeśli masz tego fileta w swoim domu, nie jedz go, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Nie bagatelizuj tych objawów 

Pierwsze objawy tej choroby pojawiają się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. To, jak będziesz ją przechodzić, zależy od tego, jak wysoką masz odporność. Na początku zatrucia salmonellą objawy to: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły.

Konopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu SanitarnegoKonopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu SanitarnegoAnna Malinowska

Nie powinniśmy ich bagatelizować, bo u osób z obniżoną odpornością zakażenie to może spowodować: zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie płuc, zapalenie kości i stawów, zapalenie nerek, zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Może rozwinąć się też dur brzuszny czy sepsa lub niewydolność wielonarządowa.

Zatrucie pokarmowe powinno być skonsultowane z lekarzem.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Security Magazine

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!