Ogromna skala marnowania żywności w Polsce
W Polsce marnujemy rocznie około 5 mln ton żywności – podaje za FAO Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W czasach, w których widmo głodu w wielu miejscach świata staje się coraz bardziej realne, warto zastanowić się nad tym problemem. Resort rolnictwa startuje właśnie ze specjalną kampanią.
- Martyna Kowalska
- /
- 27 października 2022
Ile marnujemy żywności?
Wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zwrócił uwagę, że według danych międzynarodowej organizacji FAO, na całym świecie marnowana jest około 1/3 produkowanej żywności. W Polsce na śmietnik trafia około 5 mln ton jedzenia. „W Polsce, gdzie czujemy się bezpiecznie pod tym względem, może być nam trudno zrozumieć, że gdzieś na świecie może komuś brakować jedzenia” – skomentował te dane szef MRiRW.
Walka z marnowaniem jedzenia. Powstają lokalne inicjatywyMartyna Kowalska
Gdzie marnuje się najwięcej żywności?
Eksperci zwracają uwagę, że żywność marnowana jest na wielu etapach. Najwięcej jedzenia wyrzucają jednak konsumenci. Szacuje się, że jest to 60% ogółu zmarnowanych artykułów spożywczych. Dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zdecydowało się na uruchomienie kampanii „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”. Jej rolą jest przede wszystkim zwiększenie świadomości u konsumentów.
Około 15% żywności marnuje się w przetwórstwie oraz handlu. Zdaniem ministra rolnictwa, choć odsetek ten jest zdecydowanie mniejszy, to jednak wciąż zbyt duży. W jego ocenie wyzwaniem jest, by w tym obszarze minimalizować straty żywności. Dlatego trzeba zwrócić uwagę na takie aspekty jak pakowanie produktów, ich przechowywanie, zachowywanie ciągu chłodniczego itd.
„Nie marnuj żywności, szkoda planety”.
Całkowite uniknięcie marnowania żywności jest niemożliwe, jednak Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce, aby dzięki rozpoczętym działaniom udało się zminimalizować skalę tego zjawiska.
Co najczęściej wyrzucamy?
Według danych, jakimi dysponuje MRiRW „znakiem czasów jest, że obecnie pieczywo znajduje się na liście najczęściej wyrzucanych produktów w naszych domach” – czytamy w komunikacie. Często marnują się także: świeże owoce, warzywa, produkty mleczne oraz wędliny. „Zwiększenie świadomości, jak prawidłowo przechowywać te produkty oraz wdrożenie dobrych nawyków dają szanse, że skala problemu się zmniejszy” – powiedział wicepremier.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z
informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci
się
artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej
masz
szybkie linki do udostępnień.